e-shop

  

προτάσεις
Απεριτίφ τρούφας
Απεριτίφ τρούφας


ΤΙΜΗ:  39.50€  

ΕΙΣΟΔΟΣ | ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ  | 0.00€ 

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ

» Η ΤΡΟΥΦΑ » ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣΜέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η τρούφα συγκομιζόταν παραδοσιακά στη Γαλλία σε δάση δρυός αλλά μετά μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η παραγωγή της λόγω εγκατάλειψης των τρουφοφόρων δασών, ενώ η ζήτησή της αυξήθηκε πάρα πολύ.

Για να αντισταθμιστεί η έλλειψη αυτού του εκλεκτού μανιταριού, Γάλλοι και Ιταλοί ερευνητές πέτυχαν τον εμβολιασμό του μύκητα της τρούφας σε ρίζες κατάλληλων νεαρών φυτών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα πιστοποιημένα "μυκοριζόμενα φυτά" τα οποία έχουν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό επιτυχίας.

Πρόκειται για καλλιέργεια με λίγες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της
βλαστικής περιόδου. Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι καθαρισμός του κτήματος από τα χόρτα ο οποίος τα πρώτα τρία χρόνια μπορεί να γίνει με χρήση μηχανήματος (ρίπερ), ενώ για τα επόμενα η χρήση μηχανημάτων δεν επιτρέπεται.

Γύρω απο τα δέντρα ο καθαρισμός των χόρτων γίνεται με το χέρι (ξεβοτάνισμα). Από τον τρίτο χρόνο και μετά η τρούφα "καίει" το χόρτο γύρω από τα δέντρα δημιουργώντας τον χαρακτηριστικό "τρουφόκυκλο".Οι απαιτήσεις της τρούφ
ας σε νερό είναι ελάχιστες. Μόνο σε περιόδους ανομβρίας απαιτείται πότισμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάθε 20 ημέρες. Δηλαδή μπορεί να χρειαστεί μέχρι 3 ποτίσματα.

Η τρούφα μπορεί να καλλιεργηθεί σε εδάφη φτωχά, άγονα, ασβεστολιθικά με ph 7,4 - 8,4 και σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα.

Πριν την εγκατάσταση καλλιέργειας τρούφας σε μια περιοχή πρέπει να ελεγχθούν τα εξής:

1. Καταλληλότητα εδάφους (φυσικοχημική ανάλυση εδάφους)
2. Υψόμετρο
3. Έκθεση στον ήλιο (προσανατολισμός χωραφιού)
4. Υπάρχουσ
α βλάστηση (χλωρίδα περιοχής)


Στάδια λήψης χώματος για εδαφολογική ανάλυση

1. Καθαρίζουμε το σημείο που θα λάβουμε το χώμα από πέτρες και χόρτα.
2. Ανοίγουμε ένα λάκκο βάθους 40 εκκατοστών περίπου.

3. Αδειάζουμε το λάκκο από όλο το χώμα αφήνοντάς τον τελείως κενό.
4. Πατάμε με το φτυάρι από πάνω μέχρι κάτω σε όλο το βάθος του λάκκου σαν μια "φέτα χώματος".
5. Το χώμα αυτό βάρους ενός με ενάμισι κιλού το παίρνουμε και το τοποθετούμε σε μια σακκούλα.


Παίρνουμε
τουλάχιστον 3 δείγματα χώματος για έκταση μέχρι πέντε στρέμματα. Τα δείγματα πρέπει να παίρνονται κατά μήκος της κλίσης του κτήματος και τα χαρακτηρίζουμε σαν Α (αρχή της κλίσης), Β (μέση), Γ (τέλος της κλίσης).

Οι
αναλύσεις εδάφους γίνονται στο εργαστήριο εδαφολογικών αναλύσεων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Θεσσαλονίκης.
Φροντίδες πριν τη φύτευση

Καθαρίζουμε το κτήμα από υπολείμματα προηγούμενης καλλιέργειας, ρίζες, ζιζάνια κ.λπ. Κάνουμε ένα βαθύ όργωμα την άνοιξη και ένα με δύο μήνες πριν την φύτευση είναι απαραίτητο να γίνει ένας καλλιεργητής.


Περίφραξη της τρουφοκαλλιέργειας

Πρέπει να υπάρχει καλή περίφραξη της φυτείας με πλέγματα και σιδηροδοκούς που να είναι σταθερά πακτωμένα στο έδαφος, κυρίως στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται πότισμα στα δενδρύλλια το καλοκαίρι, ώστε να προστατεύεται από τα αγριογούρουνα, τους τυφλοπόντικες, τους λαγούς, τα κουνέλια, τους σκίουρους κ.λπ. αλλά και από τις κλοπές των δενδρυλλίων ή της ώριμης παραγωγής. Καλή προστασία από τα ζώα του δάσους, δίνουν επίσης οι ηλεκτρικοί φράκτες.Ατομική προστασία των δενδρυλλίων

Καλό είναι να προστατεύονται τα δενδρύλλια με ατομική προστασία τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Η ατομική προστασία προστατεύει το φυτό από τα διάφορα γεωργικά μηχανήματα, αλλά και τα ζώα του δάσους. Η ατομική προστασία αποτελείται κυρίως από ένα πλαστικό σωλήνα διαπερατό από την ηλιακή ακτινοβολία και επομένως κατάλληλο για την απρόσκοπτη φωτοσύνθεση των φυτών.

Από πειράματα που έγιναν στη Γαλλία φάνηκε ότι με τη χρησιμοποίηση τέτοιων προστατευτικών υπήρξε αύξηση της διαμέτρου των φυταρίων κατά 30% σε σχέση με τα φυτά στα οποία δεν χρησιμοποιήθηκε παρόμοιο προστατευτικό, ενώ η αύξηση της βιομάζας του φυτού ήταν πιο εντυπωσιακή, έφθασε στο διπλάσιο της αύξησης σε σχέση με τα φυτά που δεν χρησιμοποιήθηκε παρόμοιο προστατευτικό.

troufa τρούφες Troufes τρούφα troufes ΤρούφεςΚάντε κλικ για μεγέθυνση
Πότισμα δέντρων
Πότισμα δέντρων
Κλάδεμα δέντρων
Κλάδεμα δέντρων

newsletter

Συμπληρώστε το email σας.Copyright © 2012 - dryastruffle.com -- Κατασκευη eshop by infocus